CONTUL VIETII

Contul Vietii

Programul de educație financiară ‘Contul vieții’ nu este despre bani, ci despre construirea calității vieții pe care ți-o dorești. Prin educație financiară, poți ajunge creator al libertății tale financiare, între pontul și decontul vieții. Când vine vorba de bani, toată lumea știe și are un pont de oferit. Ascultând toate acele persoanele din viața ta, te poți trezi cu ușurință într-un decont neașteptat.  Toți știm ce avem de făcut. Întrebarea este, facem ce știm? Și cu ce nu știm, ce facem?

Trăim într-o lume a inovațiilor. Cu toate acestea vine un moment în care fiecare își caută rostul, uneori prin lume, alteori prin propria viață financiară. Blocajul apare chiar atunci când vrei să înaintezi și nu nu știi cum, ai vrea să te ridici și nu știi de ce? Stăm încremeniți în fața bolovanului sau uneori învârtindu-ne în jurul lui descoperim lumea nouă și ne punem cele mai profunde întrebări care dau sensul cuvenit. Atenția acordată sensului determină înțelesul profund al contului vieții noastre. Rafinarea dorinței și angajamentul necondiționat însoțit de acțiune masiva ne conduce în vârful libertății financiare.

Parcurgerea drumului cu scopul de a ajunge în vârf fără a te bucura de drumul parcurs nu este un obiectiv care să aducă însemnătate, împlinirea valorilor. Drumul propus înseamnă bucurie și este important să ne asigurăm nouă și celor dragi liniștea financiară pe durata întregii vieți. Educația financiară este o atât o știință, cât și o artă. Știința constă în obținerea acelor abilități care să ne împuternicească să înaintăm pe calea clarității financiare de la baza muntelui, de la siguranță financiară, către independență și libertate financiare dobândind abundența. Apoi, cu perseverență, disciplină și focus, cultivând ritualuri de bunăstare, vei rafina către măiestrie și artă. Arta constă în plinătate, iar bunăstarea este o alegere.

Programul este potrivit atât pentru cei deciși să-și maximizeze potențialul și să dobândească mindset-ul și abilitățile necesare pentru a transforma ideile în bani, cât și pentru cei care își doresc să fie printre acele voci educate în același mediu de creștere personală și profesională.

De asemenea, putem aduce conștientizările financiare în echipa ta și îți vom arăta că oamenii nu sunt o resursă, ci activul tău cel mai de pret. Investește în ei pentru a fi cele mai valoroase minți care să lucreze alături de tine.

Înregistrează-te aici și te anunțăm cand începe o nouă grupă

Ce ai fi vrut să știi despre bani la 16 ani?
Educația financiară începe acasă și continuă în școală. Programul a pornit de la propria mea întrebare referitor la ce aș fi vrut să știu despre bani la 16 ani? Iar răspunsul a venit cu experiența și cu mintea de acum extrem de clar. Am început să aștern aceste răspunsuri în ‘Scrisoarea din Contul Vieții’ adresată unui adolescent și am continuat, cu întreg echipajul, necesar unui adolescent pentru a avea un start corect în viața financiară, cât mai timpuriu.

Fiecare dintre noi a fost față în față cu drumul său financiar. Fiecare dintre noi a stat la o răscruce de drumuri, nehotărât pe ce drum să o apuce. Nevoile financiare ne-au determinat să ne hotărâm mai repede sau mai încet și nu ne-au întrebat cât suntem de pregătiți. În școală, profesorii noștri ne-au învățat să scriem și să citim și cum să transformăm cuvintele în poveste. Apoi, să luăm numerele să le adunăm, să înmulțim, să le scădem și împărțim și să învățăm teorii matematice extrem de folositoare. Din păcate, în școală nu am fost învățați nici abc-ul financiar și nici cum să transformăm numerele în povestea financiară prin educație financiară. Și asta cât mai timpuriu, tocmai ca cea de-a 8 minune a lumii, așa cum a numit-o Albert Einstein, să lucreze cât mai mult pentru noi și nu pentru alții.

Este o responsabilitate personală pentru mine și socială pentru comunitate să ajungem în punctul în care copiii noștri să citească încă din școală un set complet financiar, în linii mari. Este despre educație financiară, este mecanismul prin care ei pot să-și conducă propriile proiecte, să le măsoare și să le scaleze. Sunt noțiuni de bază, modulul fundamental. Când termină școala, orice copil are nevoie să citească, să scrie și să înțeleagă conceptele de bază din domeniul financiar pentru a face investiții cât mai profitabile încă de la inceput.

Tu, adult fiind, știi despre ce vorbesc, sunt sigură. Și mie, ca și ție și ca multora, de altfel, ne-au lipsit aceste informații la 16 ani, care sigur ne-ar fi dat mai mult avânt și claritate. A economisi și a diversifica arată diferit pentru mine, față de tine. Sunt concepte puternice și nu necesită foarte multă pregătire financiară pentru a înțelege și a face deosebirea între o datorie bună și o datorie proastă cât mai repede pentru ca ei să-și foloseasca fluxul de bani din plin și să știe cum sa-l controleze. Mulți adolescenți își încep viața financiară cu un credit, puțin câte puțin și, în primul rând, este nevoie de conștientizarea și înțelegerea locului unde se află și încotro se vor îndrepta.

Spuneam că educația începe în familie și copiii au nevoie să știe ce înseamnă banii în familie și cu ce convingeri vin de acolo. Continuă în carieră și după. Dincolo de toate cifrele, ei vor conștientiza că sunt demni de încredere, sunt responsabili și total implicati. Este un drum, un proces și călătoria trebuie să înceapă cât mai repede de acasă din familie și, apoi, să continue în școală. Sistemul de învățământ în România este foarte bun, dar când vine vorba de educație financiară prezintă multe lipsuri.

Recesiunile vin și trec și, după fiecare perioadă, apare o nouă lume financiară și atunci ies la lumină toate acele probleme amânate de generații întregi. Sunt probleme pe care le pasăm din generație în generație și eu cred că doar o pregătire financiară continuă a copiilor noștri îi va ajuta să rezolve tot ce am lăsat pe umerii lor, generație cu generație. Este responsabilitatea noastră a adulților!

Înregistrează-te aici și te anunțăm cand începe o nouă grupă

Sau cheamă-ne în proiectul tău (școală, comunitate, companie sau doar că îți pasă).