Sunt 25 de ani de când lucrez în industria serviciilor financiare, pornind de la adunarea unui clasic carnet de cecuri și facturi scrise de mână în clasa a XII-a de liceu și continuând, în facultate, cu un job permanent și două, trei proiecte în paralel, ori de câte ori aveam ocazia. Imediat ce am terminat facultatea, am înființat propria companie de servicii financiare. Singură și fără experiență, doar eu cu cartea în față, stând și căutând răspunsuri pe holurile autorităților, am căzut și m-am ridicat de atâtea ori, învățând lecții prețioase, construind echipe. În toată această perioadă, am lucrat cu peste 1.000 de business-uri și antreprenori din toate industriile, cu oamenii și echipele din spatele afacerii până am dobândit claritate și am acumulat încredere în proces.
Am studiat și măsurat cum toți căutăm să avem mai mult timp și bani și credem că adevărata problemă către acțiune este lipsa lor. Este doar simptomul. Adevărata problema este lipsa clarității ca să știi exact la ce să lucrezi și pe ce îți dai timpul și în ce să investești pentru a face bani. Dezvoltarea continuă, experiența acumulată și nevoia de contribuție din această etapă a vieții m-au pus față în față cu trei mari întrebări pe care le-am testat permanent și care, în final, au devenit filtrul care m-au ajutat să pun sămânța și să trezesc potențialul proiectelor mele pentru mine și partenerii mei, clienții.
Ce răspunsuri am găsit care m-au ghidat pe calea clarității în tot acest timp?
Mi-am clarificat ce mă enervează cel mai tare. Și…da. Am știut rapid că mă enervează lucrurile ineficiente, mă enervează să fac un lucru de mai multe ori, lipsa responsabilității, neasumarea cuvântului dat și toate acele situații similare care sunt generate. Le-am studiat atât în propria afacere, cât și în cele pe care le-am mentorat, în cercul de prieteni și, ori de câte ori am avut ocazia, în viețile personale. Am devenit extrem de curioasă și ceea ce am văzut concret în cifre și în conturile bancare mi-au întărit convingerea. Peter Drucker spunea că “Nu este nimic mai inutil decât să faci eficient ceva ce nu ar trebui deloc făcut”. Modul în care ne tratăm proiectele prezente vine din modelul proiectelor trecute și a programării mentale dobândite în copilărie, școală și în propria familie.
Mi-am clarificat ce mă doare cel mai tare. Și m-a durut când m-am gândit nu m-am dus în adevăratul potențial cu proiectele mele, miezul miezului. Cu siguranță, uneori, nici nu știam care este proiectul și când avem proiectul, nu știm cum să-l facem. Dar câte lucruri știm cum să le facem și totuși nu le facem. Am văzut, cu alți ochi, conturile clienților mei și am văzut potențialul înăbușit al micului antreprenor român, acolo în cifre. Ce îmi rupe inima în două? Că lucrez cu atâția oameni geniali, cu gândire antreprenorială (nu neapărat antreprenori) și văd că nu mai au energia necesară să-și dezvolte proiectele importante ale vieții lor, nu mai au timp, bani, resurse, răbdare, încredere. Și atunci renunță. Am văzut idei geniale care au rămas, timp de o viață, la stadiul de proiect din cauza lucrările operaționale zilnice, “to do list” și nu a proiectelor “to be list”.
Mi-am clarificat care este adevărata problemă pe care îmi doresc să o rezolv. Să pun sămânța educației financiare cât mai timpuriu pentru a ajuta oamenii să pornească la drum și să continue călătoria indiferent de condițiile și circumstanțele prezente și să fie conștienți că toate acestea sunt date pentru a construi rădăcini și mai puternice pentru proiectele lor din contul vieții.
Știu exact de ce te-am invitat aici, de ce îmi construiesc viața pentru a-i ajuta pe alți oameni să citească numerele din afacerea lor și să le aducă în viața lor pentru bunăstarea lor și a celor pe care îi iubesc. Banii reprezintă un cadran în roata vieții fiecăruia. Există un public larg pe care îl servesc și care își dorește să-și declanșeze simțurile și să obțină libertatea finaciară. Nu spun că este ușor. Spun că merită.
Hai să vedem! Când te gândești la viața ta financiară, ce te enervează, ce îți rupe inima și ce problemă vrei să rezolvi?
Toate drepturile rezervate, MIRELA SERBAN 2020 ©