Două sfaturi simple pentru a face investiția un succes.
Mentorul și ucenicul mergeau alături pe calea clarității financiare.
– De ani de zile, sunt în căutarea clarității financiare. Deși simt că sunt aproape să o dobândesc, sunt blocat, spuse ucenicul.
– Ce este clar acum pentru tine? îl întrebă mentorul.
– Știu că există o cale a antreprenoriatului și pasul astă mă blochează de ani de zile. Toate gândurile astea că am buni prieteni care au eșuat….cum rudele au râs de ei…plus că trebuie să mă ocup de toate și, ba mai mult, să și plătesc tot…totul mă blochează. Deși sunt proiecte pe care le iubesc de o viață și simt că m-ar face fericit și m-ar împlini și financiar, îmi este teamă să fac mișcarea, continuă resemnat ucenicul.
Mentorul se opri pentru o clipă, apoi spuse:
– Uite cum facem. Tu le iei pe rând și îmi spui de toate aceste frici, convingeri care te blochează și, pentru fiecare, vei pune o piatră în rucsacul tău și o piatră în rucsacul meu, pentru că vom trece împreună prin această experiență, ce zici?
Ucenicul dădu din cap aprobator. Își continuară drumul, în timp ce ucenicul tot povesti de toți bolovanii posibili și imposibili când ajunseră în dreptul unui lac și rucsacurile lor erau grele și pline de toate pietrele adunate.
– Nu putem trece lacul, este prea adânc, spuse ucenicul.
– Știi să înoți? întrebă mentorul.
– Da. Știu, înot bine, dar asta nu ne va ajuta pentru că bolovanii din rucsac ne vor trage în jos și ne vom îneca, spuse ucenicul agitat.
– Atunci, dacă vrem să trecem pe partea cealaltă a lacului, nu avem altă soluție decât să dăm jos bolovanii din rucsac și să trecem, spuse mentorul.
Așa au făcut și, în scurt timp, erau pe partea cealaltă a lacului continuându-și călătoria. Numai că mentorul avansa rapid, în timp ce ucenicul stătea pe marginea lacului blocat.
– Ei, dar cum de avansezi așa de repede, ce-ai făcut, strigă ucenicul?
– Eu am lăsat pe partea cealaltă a lacului bolovanii. Tu însă se pare că încă îi cari în spate, spuse mentorul.
***
Lipsa clarității ne poate bloca în fața problemelor financiare și ne împinge în acea zonă în care ne pierdem atenția și ajungem să ne învârtim iar și iar în jurul bolovanului.
Claritatea este chimistul șef al educației financiare, în opinia mea, și dacă ar exista o modalitate mai simplă de a intra în posesia ei, cred că eu aș fi prima care aș cere:
– O sticlă de claritate, vă rog!
Ba mai mult, lipsa de claritate ocupă golul din mintea noastră și devine energia dominantă a fricii si convingerilor limitative, ceea ce întărește și mai mult nevoia de a sta acolo încremenit.
De 25 de ani, lucrez cu antreprenori și oameni cu gândire antreprenorială care și ei au pornit cu mai multă sau mai puțină claritate, cu mulți bolovani în spate și care mi-au pus adesea întrebarea: „Eu de unde încep?”
De unde începi?
Când vorbesc pe tema construirii deciziilor necesare, obținerea clarității în direcția libertății financiare, împărtășesc că banii se pot face din orice tip de activ și decizia alegerii pentru o persoană nu este garanția că va funcționa neapărat și pentru alta.
Am văzut același tip de afacere în aceeași industrie, una a dat faliment și alta s-a lansat și, de aici, nevoia către mentorare, dar și de coaching financiar pentru a face curajos următorul pas.
Cum determini ce va funcționa pentru tine?
Iată două sfaturi rapide pentru a te ajuta să determini ce va funcționa pentru tine în strategia financiară și pentru a dobândi claritate în privința pasului următor pentru a acționa și avansa pe calea clarității:
Sfat #1: Trebuie să-ți placă ceea ce vrei să faci
Poate părea ciudat să te scufunzi adânc în autoanaliză atunci când îți alegi tipul de investiție, dar transformarea investiției în ceva ce îți place să faci este o parte cheie a unei strategii de succes.
Alegerea activului în care vrei să investești este o decizie foarte importantă pentru că vei petrece ani de zile dedicându-ți timpul și banii acestui tip de investiții.
Faceți o listă cu activitățile pe care vă placeți să le faceți.
Exemplu: hobby-urile preferate, sarcini gospodărești preferate, sarcinile pe care le faci cu adevărat cu plăcere și care te entuziasmează. Acestea sunt lucrurile pe care le poți face ore întregi și să te simți și mai plin de energie pe măsură ce le faci.
Îți place să faci dulciuri?
Îți plac casele rustice din lemn?
Faceți o listă cu tipurile de active pe care le luați în considerare pentru strategia financiară. Activele nu trebuie să fie niște active specifice, pot fi categorii largi. Deși există mii de oportunități în cadrul acestor categorii largi, oportunitățile dintr-o categorie largă au câteva lucruri în comun care vă pot oferi o direcție clară.
Exemplu:
Afaceri: îți place să faci dulciuri (torturi, patiserie, prăjituri, bombonerie, ciocolaterie)
Imobiliar: îți plac casele rustice din lemn (de tip mediteranean, scandinav, etc)
Sfatul #2: Acțiunile care să completeze ceea ce vă place să faceți
Apoi, gândiți-vă la acțiunile necesare pentru ca aceste investiții să aibă succes.
Exemplu:
Afacere cu dulciuri: ce acțiuni sunt necesare pentru a face o afacere de succes?
Imobiliar: ce acțiuni sunt necesare pentru o investiție de succes?
Comparați lista de acțiuni cu ceea pe care vă place să le faceți (de la Sfatul #1).
Exemplu:
Îți place să faci prăjituri? Poți deschide o afacere online (acțiuni care îți plac: enumerare) sau un magazin fizic (acțiuni care nu îți plac: enumerare).
Alegere: afacere online de prăjituri – faci ceea ce îți place (prăjituri) și în modul în care îți place – acțiuni (online).
Îți plac casele rustice din lemn? Poți cumpăra una construită sau poți cumpăra teren și construiești tu una pentru că îți fac plăcere acțiunile necesare construcției.
Alegere: cumpărare teren și construcție activ pentru închiriere.
După cum am spus mai devreme, banii pot fi câștigați din orice tip de activ și ceea ce funcționează pentru o persoană nu va funcționa neapărat și pentru alta. Nu este atât de mult despre investiția specifică, cât este despre modul în care investiția completează ceea ce îi place unei persoane să facă.
Dacă cuiva nu îi place ceea ce face, cel mai probabil îl va evita și acest lucru poate sabota o strategie de bogăție cu ani de zile.
Găsesc că oamenii au cel mai mare succes în strategiile lor financiare atunci când le place ceea ce fac. Cineva căruia îi place ceea ce face va tinde să fie mai implicat și are mai multe șanse să avanseze lucrurile. Acesta este un avantaj imens într-o strategie de libertate financiară timpurie. Apoi urmează și restul: timp, bani, abilități despre care voi scrie în postările viitoare.
Ce iubești să faci și ai face ca parte a misiunii tale de viață împlinită?
Ce bolovani decizi să dai jos? Scrie-mi și programează o întâlnire rapidă de coaching individuală sau de grup!
Vrei să afli mai multe articole despre educația financiară? Citește mai multe pe www.mirelaserban.ro sau alătură-te comunității noastre #ContulVieții.
Inscrie-te la newsletter și vei primi imediat „7 strategii prin care poți prelua controlul asupra educației financiare” și blogul săptămânal de eduație financiară!