Veniturile nu acoperă cheltuielile?
Cu câteva săptămâni în urmă, am asistat la o scenă într-un mare magazin cu de toate, ca să-i spun așa, unde un domn și o doamnă, undeva la 60-65 de ani, se uitau la gresie, îngândurați. Priveau o hârtiuță unde aveau probabil notate dimensiunile când vânzătorul de raion s-a apropiat
- Vă pot ajuta cu ceva?
- Da, spuse doamna cu voce joasă, căutăm o faianță mai ieftină dacă aveți.
- Da. Avem, aici în această zonă avem faianța mai ieftină. Am creat această zonă în special pentru pensionari. Să știți că sunt produse foarte bune, dar pentru că noile modele sunt mai, nu știu cum să vă explic, mai înalte, așa panouri pe verticală cum este cel expus, vedeți aici pe perete… și prețul este pe măsură.
- Perfect, spuse domnul tăcut, ne uităm și vă anunțăm. Mulțumim frumos de sfat!
- În ordine. Vă las să vă uitați până rezolv cu domnii, arătând către un cuplu tânăr și revin, spuse vânzătorul
Fără să vreau, nu am putut să nu remarc energia cuplului tânăr care era extrem de entuziasmat fiind foarte preocupați de noile modele care străluceau pe toți pereții.
- Este extrem, extrem de frumoasă gresia aceasta degrade, spuse tânărul, în timp ce angajatul de la raion îi arăta alte nuanțe în catalog
- Este model 2021, pe comandă, durează ceva să sosească, dar merită așteptarea, este un model înalt și la modă, confirmă vânzătorul vesel .
Și tot fără să vreau, nu am putut să nu zâmbesc, cu amărăciune în schimb, atunci când am văzut-o pe doamna înțeleaptă trecută de 60 de ani sigur, cum și-a privit soțul și cu câtă înțelegere i-a spus:
- Vezi dacă suntem scunzi!
Este o vorbă veche că ești scund atunci când banii nu ajung, când cheltuielile sunt mai mari decât veniturile. Am mai auzit cuvintele acestea și, sincer, nu le-am înțeles prea bine, acum după acest episod … ooooo, daaaaaa! Așa că, indiferent de vârsta ta, dacă ești îngrijorat de situația financiară, de părinții tăi, de copiii tăi sau de viitorul tău, această postare este pentru tine pentru că te voi învăța 3 pași practici pentru o planificare suficientă.
3 pași practici pentru o planificare suficientă
sau…altfel spus,
Ce să faci dacă ești scund?
1. Începe cu o EVALUARE și ÎNCEPE CU TINE!
Educația financiară începe cu tine. Vezi unde este zona ta de confort în obiceiurile financiare și decide să ieși de acolo. Decide să faci ceva diferit de astăzi, poate fi spre exemplu:
- să aștepți 24 de ore să vezi dacă chiar era o nevoie;
- să vezi unde vei pune acel lucru și dacă îți va încărca spațiul. Mai respiri acolo?
- să te uiți la dulapul tău, sertarul tău și să vezi dacă mai intră altceva sau orice alt lucru care să te ajute să faci ceva diferit.
Mesajul meu: întrerupe un obicei, un tipar din zona de confort și musai începe cu tine.
2. Uită-te în jur. PE CINE POT AJUTA?
Când vei face acest lucru de-adevăratelea, adică cu toată inima, te vei uita în jurul tău, vei dobândi o abilitate extrem de valoroasă care te va conduce în timp la prosperitate, mai exact, vei dobândi abilitatea de a începe să pui întrebări bune.
- De ce au nevoie oamenii?
- Cum îi pot servi?
- Care este super-puterea mea prin care pot să fac asta?
Mesajul meu: Când vei începe să te uiți în jurul tău, te vei auzi punând cele mai bune întrebări. Încearcă doar. Te va surprinde!
3. Ce faci, NU FACE SINGUR!
Chiar dacă ai eșuat de mai multe ori, chiar dacă au fost momente când ai fost dezamăgit și ai decis ca tot ce faci să fie făcut de mâna ta, ia oameni cu tine dacă vrei să faci ceva semnificativ. Când aduci oamenii împreună:
- Vei aduce în jurul tău talente și abilități complementare, uneori unice.
- Te vor inspira să faci mai mult, vei avea pentru cine și mai ales de ce.
- Și dincolo de toate, oamenii potriviți pot, chiar pot să te inspire să visezi mare.
Mesajul meu: Este o mare bucurie să nu fii și să nu faci lucrurile singur!
Deci, DA, spune DA visului tău, spune DA obiectivelor tale și oamenilor ce te însoțesc.
Ți-a plăcut? Te poți înscrie la newsletter-ul nostru aici și sunt recunoscătoare dacă distribui pentru a mă ajuta să construim o lume mai buna bazată pe educație financiară, pentru oameni care nu vor mai fi scunzi niciodată nici pentru ei, și nici pentru copiii noștri.
Plantează semințe!
Gândește-te: Există ceva ce te face să te simți scund?
(metaforic vorbind)
Vrei să afli mai multe articole despre educația financiară? Citește mai multe pe www.mirelaserban.ro sau alătură-te comunității noastre https://www.facebook.com/ContulVietii
&
𝑰̂𝒏𝒔𝒄𝒓𝒊𝒆-𝒕𝒆 𝒍𝒂 𝒏𝒆𝒘𝒔𝒍𝒆𝒕𝒕𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒏𝒐𝒔𝒕𝒓𝒖 𝒔̦𝒊 𝒗𝒆𝒊 𝒑𝒓𝒊𝒎𝒊 𝒊𝒎𝒆𝒅𝒊𝒂𝒕 „7 𝒔𝒕𝒓𝒂𝒕𝒆𝒈𝒊𝒊 𝒑𝒓𝒊𝒏 𝒄𝒂𝒓𝒆 𝒑𝒐𝒕̦𝒊 𝒑𝒓𝒆𝒍𝒖𝒂 𝒄𝒐𝒏𝒕𝒓𝒐𝒍𝒖𝒍 𝒂𝒔𝒖𝒑𝒓𝒂 𝒆𝒅𝒖𝒄𝒂𝒕̦𝒊𝒆𝒊 𝒇𝒊𝒏𝒂𝒏𝒄𝒊𝒂𝒓𝒆” 𝒔̦𝒊 𝒃𝒍𝒐𝒈𝒖𝒍 𝒔𝒂̆𝒑𝒕𝒂̆𝒎𝒂̂𝒏𝒂𝒍 𝒅𝒆 𝒆𝒅𝒖𝒄𝒂𝒕̦𝒊𝒆 𝒇𝒊𝒏𝒂𝒏𝒄𝒊𝒂𝒓𝒂̆!