Regula 80/20

Regula 80/20 sună ca o formulă matematică și, în anumite privințe, este, dar nu îți face griji, aceasta nu este o topică despre statistici. Este o lecție învățată de antreprenorii care în ultimul an au înțeles că munca “a fost eficientă în felul ei”, înainte de pandemie.

Chiar dacă regula a venit de la economistul italian, Vilfredo Pareto, care a declarat că 80% din venitul italian a fost câștigat de 20% din populația italiană, anul trecut unii antreprenori au îndrăznit să-și conducă afacerea după cele 80% din rezultatele ce proveneau din cei 20% din ceea ce afacerea lor avea de oferit, alții au acceptat situația.

Pentru a demonstra această lecție din ultimul an, m-am uitat la afacerile partenerilor din portofoliu și la modul în care obiceiurile lor s-au schimbat. Noi obiceiuri au fost îmbrățișate cu ușurință, iar valoarea lor a fost recunoscută ca și principii noi unde regula 80/20 a funcționat perfect. Pot spune clar că a fost ca o sită. Natural, antreprenorii și-au trecut afacerea din aproape în aproape, 80/20 prin sită.

Dacă tu nu ai făcut-o încă, îți propun să utilizezi, timp de o lună, regula 80/20 pentru a-ți maximiza rezultatele și începe așa cum pe majoritatea i-a ajutat.

Pentru prima luna vezi la ce tu, echipa și implicit afacerea ta, vă pricepeți cel mai bine.

Nu îți pierde timpul cu acele lucruri pe care nu le poți face sau pe care nu vrei să le faci.

Dacă te concentrezi asupra unor lucruri la care te pricepi, nu vei pierde timpul cu acele lucruri neproductive. Astfel, îți maximizezi eficiența proprie și poți să îți îmbunătățești și să îți mărești abilitățile cu privire la ceea ce ești bun și la ceea ce îți place să faci.

Malcolm Gladwell vorbește despre cum să devii expert. În mod general, se spune că ai nevoie să petreci 10.000 de ore perfecționându-ți propria ambarcațiune. Dacă îți întinzi expertiza peste tot, devii un om care știe să facă de toate, însă nimic bine, și atunci rata ta de eficiență scade și nu va mai funcționa regula 80/20 în favoarea ta.

Acordă-ți un moment și ia în considerare ceea ce îți place și la ce ești cu adevărat bun și apoi enumeră acele lucruri care te fac să pierzi timpul și să îți reducă eficiența. Vezi la ce spui „da” și la ce spui „nu” și nu lăsa loc de negocieri în astfel de situații critice. Dacă este posibil, angajează pe cineva pentru a face acele sarcini care se încadrează în lista respectivă.

Împărtășește sarcinile cu echipa ta. Vei descoperi că doar concentrându-te pe acele sarcini de 20%, randamentul de 80% vine în afacerea ta.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *